Amchoor
Het lichtgele poeder wordt verkregen uit gedroogde groene mango's. Slechts een theelepel geeft gerechten een licht zoetzure noot. In plaats van amchoor kan ook een kneepje citroen- of limoensap worden gebruikt.

Fenegriek
Geen chutney zonder fenegriek! De kleine geelachtige zaden geven pickles, chutneys en veel vegetarische gerechten een kruidig aroma.

Cassia
Cassia wordt ook wel Chinese kaneel genoemd, omdat de smaak doet denken aan kaneel. Maar het is duidelijk intenser.

Chili
Gedroogd of vers, groen of rood, pepers worden op vele manieren gebruikt. De zaden zijn bijzonder heet. Gedroogde chilivlokken zijn meestal milder, chilipoeder wordt in verschillende gradaties van hitte aangeboden. Bij het kruiden met poeder en vlokken moet u dus zorgvuldig testen hoeveel warmte u prettig vindt.

Curry
In India hebben veel families hun eigen curryrecept, omdat currypoeder een mengsel is van verschillende specerijen. Niet ontbreken zijn kurkuma, chili, peper, kardemom, koriander, gember, komijn, kruidnagel en nootmuskaat. Kerriepoeder wordt aangeboden in verschillende graden van scherpte. Naast kerriepoeder zijn ook kerriepasta's populair om mee te koken.

Venkelzaad
Een fijne anijsachtige noot wordt toegevoegd aan gerechten die op smaak zijn gebracht met venkelzaad. Ze worden vaak gebruikt in hartige gerechten en vanwege de betere verteerbaarheid ook graag na de maaltijd geserveerd.

Garam Masala
Net als kerrie, is garam masala een mengsel van specerijen. Ingesloten zijn: Kardemom, kruidnagel, komijn, peperkorrels, kaneel en nootmuskaat. Veel currygerechten worden gekruid met Garam Masala.

Kurkuma
Kurkuma heeft een aangenaam mild aroma dat vaak wordt gebruikt voor linzen- en groentegerechten. Een leuke bijkomstigheid is dat de specerij de gerechten een mooie gele kleur geeft.

Kardemom
Qua smaak is kardemom een mengsel van gember, citroen en eucalyptus en past het goed bij zoete en hartige gerechten. Het wordt gemalen en als capsules aangeboden. De witte capsules smaken milder, daarom worden ze vooral gebruikt voor zoete gerechten. Zwarte kardemom wordt gebruikt om hartige gerechten te kruiden.

Koriander
De lichtbruine korianderzaadjes doen denken aan sinaasappel en worden gebruikt voor zoete en hartige gerechten.

Komijn
Is een bestanddeel van bijna alle Indiase gerechten. Het wordt in zijn geheel of gemalen gebruikt en geeft gerechten een kruidige noot. De speciale smaak komt pas vrij bij het roosteren, dus u moet gemalen granen droog roosteren voordat u ze kortstondig roostert.

Mosterdzaad
Milde en nootachtige smaak geroosterde mosterdzaadjes, geplet ontvouwen ze een scherp aroma. Mosterdzaad wordt in veel vegetarische en rijstgerechten gebruikt.

Tamarinde
Tamarinde, ook bekend als Indiase dadel, heeft een pittige fruitige smaak en wordt in de Indiase keuken gebruikt in de vorm van pasta of puree. De vrucht van de tamarindeboom wordt ook gekonfijt en gekruid met chili aangeboden als een pikant snoepje.

Bron: Essen & Trinken